Scary things

2011-10-23 - 18:30:00
Inna vi packade väskorna hit ner visste jag att de har diverse farliga djur och ting i detta land, och igår blev vi varse om två "saker" som jag alltid varit väldigt rädd för...

För det första väcktes vi med dunder och brak, det lät verkligen som att de sprängde på grannens bakgård! Det var åskan som väckte oss och vi hoppade upp för att dra ur alla kontakter efter att första chocken lagt sig. Jag har aldrig hört en liknande smäll och jag var säker på att vi snart skulle behöva utrymma huset och låg och lysnade efter brandbilarna. Me de kom aldrig, och när jag senare vågade mig ut kunde jag inte se att blixten slagit ner någonstans. Det förblir ett mysterium, men ett som är säkert är att när ovädret drar in här gör man bäst i att hålla sig undan...

För det andra är det hajen/hajarna som härjar här. Igår när vi var på stranden inträffade hajattack nummer tre med dödlig utgång runt Perth sen vi kom hit. En amerikansk turist som var ute och dök med några vänner blev attackerad och biten till döds. Innan vi åkte var det någon som påstod att det inte finns några hajar vid Australiens västkust, detta har dock starkt bevisats vara felaktig information.

Det som händer här är dock väldigt ovanligt, hajar ger sig inte på människor frivilligt, oftast är det surfare som de misstar för att vara sälar. Så det hela har lett till att de nu är på jakt efter hajen i fråga, då det förmodar att det är en och samma som ligger bakom alla attackerna, då den inte beter sig som en haj i vanliga fall gör. Today, for the first time in WA history, Fisheries Minister Norman Moore issued a directive for fisheries officers to trap and kill the beast in a bid to protect public safety. - perthnow.com.au

Jag som sett fram emot att dyka här i Australien har börjat tveka lite, och det blir nog inte till att prova surfingbrädan än på ett tag heller...


Det senaste tillskottet

2011-10-23 - 05:41:18
Vi har pratat till och från om att skaffa en bil då det nästintill är nödvändigt för att ta sig runt i denna stad. Så i fredags tog vi tag i saken och åkte för att titta hos några försäljare som Edvin hittat på internet. Det var varmt och som jag nämnde tidigare så är detta en stad där man åker bil, så det var inte direkt gjort för att ta bussen dit.

Vi gick runt och letade efter stället som vi skulle till, men det var en massa bilhandlare på samma ställe som tyvärr dock inte sålde bilar i vår prisklass. Efter att ha frågat runt på några ställen sprang vi på en vänlig själ som skjutsade oss till den billigaste han visste om, och gav oss några värdefulla tips. Bilförsäljaren vi kom till hade dock inte någon bil som kändes riktigt rätt och han gav inte heller det bästa intrycket då han hela tiden undvek våra frågor som rörde själva fordonet. Så vi ursäktade oss och sa att vi behövde gå och äta lunch. Komiskt nog körde han förbi oss sen och ville ge oss skjuts till bussen, vänligt iofs men tror främst att det var för att vi inte skulle köpa någon bil av någon annan i området!

Efter mycket om och men hittade vi i alla fall fram till stället som var anledningen till att vi åkt just dit. Där fanns flera bilar i vår prisklass och försäljaren gav ett mycket bättre intryck. Vi provkörde två men bestämde oss ganska snart för vår gröna skönhet, och lyckades även pruta ner den $100 (vilket är ungefär 700 kr).
Det är en otrolig frihet i att ha bil och vi har tagit tillvara på det i helgen! I fredags, efter att vi köpt bilen, köpte vi med oss mat och åkte till havet och åt middag i solnedgången. Igår åkte vi till stranden igen, det var inte så jättebra väder så vi tog en åktur sen och såg oss omkring i omgivningarna. Och på vägen hem köpte vi med oss thaimat i såna där lådor som de alltid äter ur på film.

The Vines

2011-10-20 - 23:48:00

Efter att barnen åkt hem städade och packade vi ihop och åkte till the Vines Resort för att relaxa och ha en debrief/utvärdering dagen efter.


På vägen dit stannade jag och Nikki(som är chefen på Youth Dept.) först på ett ställe där de rostar kaffebönor, har provsmakning, café och säljer en massa olika kaffeprylar vilket är sådant som jag gillar att titta på. Sen kom vi till en chokladbutik och kunde inte låta bli att svänga in där med, där hade de choklad i alla de former och smaker och man kunde se när de tillverkade den också, samt de bästa av allt att de hade provsmakning även där!


Väl framme åt vi middag ihop, jag blev swooped av en fågel(vilket tydligen inte är så ovanligt här) de kom med full fart bakifrån bara någon centimeter ovanför våra huvuden, vi satt i jacuzzin som de kallar spa här nere, och till det bästa av allt vi såg en massa vilda kängurus! Vi gick ut och leta efter dem på kvällen för det är då de är lättast att stöta på en, och det dröjde inte läge innan vi såg flera stycken. Många var ganska små, men vi såg en som var riktigt stor, ungefär som en fullvuxen karl. Dagen efter kom de även förbi huset på eftermiddagen när vi satt och hade debriefen och bland dem var det en mamma som hade sin lilla unge i pungen på magen!

Söndagen innan barnen kom till lägret packade vi vi upp och förberedde det sista innan vi tog en promenad på stranden. Vi gick ut till en brygga där det stod ett gäng ungdomar och fiskade. Precis när vi kom släppte de i en stingrocka som de hade fått upp, och vi såg hur den sakta simmade ner mot botten. Höjdpunkten på promenaden var dock när det kom två delfiner och visade upp sig vid bryggan! Så nu har jag sett ganska mycket av vad det australiensiska djurlivet har att erbjuda, och det där med spindlar och ormar i det vilda kan jag gärna hoppa(även om spindlarna är svåra att komma undan).

*Ingen av bilderna är tyvärr egentagna, men de kunde likväl ha varit det om jag hade haft kameran med mig.

Junior SAYC

2011-10-20 - 09:47:22

Från söndag till fredag som varit har jag spenderat på en lägerplats vid havet en halvtimme söder om Perth. Där har vi hållit en lägervecka(Salvation Army Youth Camp) för barn i åldrarna 8-13, de bor alla i fosterfamilj eller är på annat sätt omhändertagna av the Department of Child Protection.


Barnen kom på måndag förmiddag och åkte hem igen på fredagen innan lunch. Där emellan har det varit extremt intensivt. Alla dessa barn har saker som de kämpar med hemma, och i många fall har de inte särskilt bra förebilder att följa. Vi är där för att ge dem en vecka av roliga aktiviteter, men samtidigt får de träffa barn i liknande situation, jobba på att samarbeta, se hur vuxna ”normalt” agerar och löser konflikter, ha personer omkring dem som bryr sig och vill deras bästa osv. Det har varit en otrolig upplevelse att jobba med dessa barn. De är otroligt fina, men många av dem kan inte hantera konflikter särskilt bra och är väldigt utåtagerande. Det har varit många fighter, fysiska som verbala, rymningar ut i bushen, stenkastande, trotsande och vägra att lyssna på instruktioner. Men det har också varit många fina stunder då jag känt att jag nått fram till barnet bakom muren.


Vi har även varit iväg på aktiviteter som till ett Jungle Gym där de fick hoppa, göra volter och svinga sig i lianer genom olika banor.  Perth Zoo där vi kollade på djur men när barnen själva fick välja vad de ville göra efter lunch så tror jag ansiktsmålningen stod högst på listan. Och sen min favorit, Ice Skating, de flesta av barnen hade åkt någon gång men de var inte jätteduktiga och ville ha en hand att hålla i vilket gav oss ledare en jättebra möjlighet till att vinna tillit och samtidigt hjälpte barnen som var lite bättre de andra barnen som hade det lite tuffare på isen, det var en bra stämning och alla hade kul samtidigt som de utmanade sig själva.


Det var mycket tjafs mellan tjejerna och killarna i min grupp under veckan, men som belöning efter allt hårt arbetande blev de vänner på torsdagskvällen under middagen vilket fick mig och min ledarpartner att känna oss som stolta föräldrar.


Jag kommer verkligen sakna dessa barn och det är svårt att förklara hur det kändes när de en efter en vart hämtade på fredagsförmiddagen. Det var en känsla av sorg som sköljde över mig med vetskapen att jag förmodligen aldrig kommer se dem igen. Nästa Junior SAYC är i april, och som planen ser ut nu så är vi hemma i Sverige igen då…

Perth Royal Show

2011-10-19 - 09:42:14

Förra lördagen hade vi fått biljetter till Perth Royal Show från the Youth Department. De hade fått biljetterna för att de stått där utanför och samlat in pengar till Salvation Army(precis som man kan se dem hemma på gatorna), men då ingen av dem skulle använda biljetterna fick jag och Edvin dem.


Perth Royal Show är som en jättestor marknad med djur, karuseller och showbags(istället för alla våra tävlings- och lottstånd säljer de ”priserna” till ett billigare pris typ).  Det är bondeföreningen som håller i det och startade det som ett sätt att visa upp sig för stadsborna, så mycket fokus ligger på djuren, hantverken och att visa hur de jobbar, trots att det blir mer och mer karuseller och annat för vart år(som jag förstått det).


Vi var iaf där några timmar, såg kycklingar nykläckta ur äggen, åt en god lammkebab, såg en vallhund arbeta, köpte en keps till Edvin och trängdes med massor av andra människor innan vi tog bussen hem igen. Det var en trevlig eftermiddag, och dagen efter lämnade jag Edvin i vår Granny Flat för att åka på läger i en vecka…

Marknad och rugby

2011-10-05 - 05:58:22
I helgen fick jag med Edvin på marknad, vilket jag tyckte var jättemysigt och han sådär... Men han höll minen och bidrog med dessa bilder, även om han kanske inte var lika intresserad av att titta på hantverken som det vackra universitetet där marknaden hölls.

Sen bar det av till en brittisk pub i Northbridge där vi en god lunch och drack vår första öl sen vi kom hit, vilket inte var helt fel... Dock hade vi tänkt att se finalen i NRL(National Rugby League) men då de av någon outgrundlig anledning har VM i rugby samma helg som finalen i NRL så var det VM-matcherna de visade på puben. Hursom så fick vi se lite rugby i alla fall, men jag måste säga att Australian Football* är mycket roligare att titta på så vi gav upp ganska tidigt.

*Finalen i Australian Football var dagen innan men den missade vi på grund av tidsskillnaderna i detta land som vi ännu inte riktigt har koll på.

Boktips - Norrlands Svårmod

2011-10-01 - 06:56:09
Jag har precis läst ut en bok som i princip från sida ett har varit både gripande och spännande. Jag snubblade över den av en slump när Edvin skulle beställa några böcker på internet och det var någon kampanj på ett antal böcker till en billig summa. Jag fick välja från en lista och fann denna.

Först när den kom hem i brevlådan ångrade jag mig, som så ofta när jag stått i valet och kvalet mellan två olika... Det var mellan denna fiktiva berättelse och en verklighetsbaserad, vilket alltid tillför något extra när man vet att det ligger en sanning bakom. Så här i efterhand är jag nöjd med mitt val, trots att den saknar den verklighetsbaserande ingrediensen så har jag aldrig varit så uppslukad av att få reda på sanningen.
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!