Tre helger

2011-09-27 - 06:33:53
De senaste två helgerna har haft en lite huslig karaktär då vädret här borta spelat oss ett litet spratt. Det är sol, blåst och regn om vartannat. Så för två helger sen var det baka som gällde och utflykt till Fremantel dagen efter då vädret tillät, med egenbakade tunnbrödsrullar med tonfisk och sockerkaka med citron från trädgården.
Helgen därefter var det lite tråkigare sysslor som stod på schemat... Det var till att tvätta för hela slanten då vi skjutit på det tills det ekade tomt i underklädeslådan. Som tur är har vi tak över större delen av gården och tvättlinor därunder så att kläderna kan torka trots att det regnar, för det gjorde det ordentligt.

Vi hann dock med en sväng in till stan lördagförmiddag för att hjälpa till på Freedom day Bikeride. Ett familjeevent som Salvation Army anordant för att uppmärksamma trafiking och motivera folk att fortsätta kämpa mot det och andra orättvisor i världen. Och vi hade vädret med oss ända tills vi kom hem på kvällen igen, annars hade det nog inte blivit så mycket till cyklande och vi hade inte haft så kul där vi stod och visade vägen längst banan.

Denna helg var det jobba igen som gällde för min del på lördagen, då vi åkte till en ort en timme söder om Perth för att ha ett event med en ungdomsgrupp i deras kyrka på kvällen. Vi ordnade lite lekar, åt grillad korv ihop och hade någon form av mordern ungdomlig mässa på slutet.

På fredagen utforskade vi vad stan hade att erbjuda och på söndagen var det hemmamys som gällde.

Vardag

2011-09-16 - 06:30:18

Nu har vi börjat komma in i vardag och fått ordning på det mesta i hem, plugg och praktik. Jag har ett schema där jag ska vara på fyra olika verksamheter inom Salvation Army och jobbar därför bara måndag till torsdag som det ur nu, vilket ger utrymme för kvälls- och helgevenemang och möten emellanåt, flexibilitet när det är något speciellt samt att jag kommer jobba 24/7 under vår lägervecka i slutet av oktober. Sen är det bästa att jag får långhelger när det inte är något annat att fixa så att vi får tid att se oss lite omkring när vi tagit oss till andra sidan jorden.


Jag kommer att vara på Bridge House som är en avvänjnings- och tillnyktringsklinik som jobbar både kortsiktigt och långsiktigt beroende på vad klienten är redo för då allt är frivilligt. De har även en farm utanför Perth dit man får åka om man är där för den långsiktiga behandlingen.


Crossroads som jobbar för att göra ungdomar som varit i statens omvårdnad redo för ett självständigt välfungerande liv med lägenhet, jobb och tro på sig själva.


Youth department som arrangerar olika event för utsatta barn och unga, där det är främst deras lägerverksamheter som jag kommar vara delaktig i. Nu i oktober ska vi till exempel ha ett läger för barn i åldrarna 8-12 som bor i fosterfamiljer.


Community Support Services där de kan ge en första akut hjälp som mat, hygienartiklar, kläder, leksaker, ekonomiskrådgivning och även betala räkningar om det är nödvändigt. Där kommer jag få ha samtal med klienterna, ta reda på vad de är i behov av, varför, hur de ska kunna få ordning på sina liv och om vi kan ge dem det de behöver eller om vi ska slussa dem vidare till en annan verksamhet som kan ge bättre stöd för just deras behov.


Såhär kommer mina arbetsveckor generellt att se ut och jag ser verkligen framemot att komma in i arbetet nu!

Good behavior

2011-09-14 - 16:14:06

Britter, och därav även australiensare, är kända för sitt artiga beteende. Det är då inget fel på svenskars uppförande heller men sen vi flyttat till Perth har jag upptäckt en punkt där vi svenskar har något som vi borde ta efter.

 

För vår del har det främst varit bussar som gäller som färdmedel och det gick ganska snart upp för oss att det är tacka och bocka för skjutsen som gäller när man stiger av vid sin hållplats. Först trodde vi att det var för att innerstadsbussarna är gratis som folk var så trevliga, men sen vi börjat pendla in till stan så har det visat sig att det inte är någon skillnad på om resan är gratis eller egen försörjd. Det är inte heller i förbifarten om man råkar gå av fram så att man ser föraren, nej, går du av längre bak ropar du ut din tacksamhet eller vinkar för att inte bli missad. Nu känns det som en självklarhet att man ska tacka chauffören för att den gjort ett bra jobb, och jag hoppas att jag kan göra det till en trend när jag kommer tillbaka till Sverige. Kanske kan hjälpa SL att få bättre ordning på lokaltrafiken…

 

 

 

Ett litet axplock av vår första tid i Perth, beskåda och njut!

2011-09-08 - 16:15:08

Kings Park, Edvin i väntan på bussen, Northbridge by day, kvarter i närheten av oss, favoritträdet, vår trädgård, favoritträdet, jag i Kings Park, Northbridge by night, fikon, jag vid mitt favoritträd, papegoja

En självklarhet att krama barn?

2011-09-07 - 13:36:46
Igår kväll blev jag inbokad på en kurs i ChildSafe som alla som jobbar med barn i Australien måste gå vart tredje år. De har även en 'working with children'-legitimation som förnyas i samband med kursen. Och så långt är det ju bra, att man kan visa upp att man jobbar/har rätt att jobba med barn och man får lite information om hur man bör förhålla sig i olika situationer för barnens säkerhet. 

Men när jag satt där gick det upp för mig att kroppskontakt var en av huvudpunkterna i kursen, och att skydda sig från att bli anklagad för 'abuse', och självklart barnet för att bli utnyttjat. Så för att uppnå det ska kroppskontakt undvikas i största möjliga mån. Kommer ett barn och vill krama dig, kan du besvara det med en snabb och opersonlig kram samt försöka se till att en annan vuxen ser att du vet att det är andra vuxna närvarande. Du ska inte vara i enrum med ett barn, då ska en till vuxen vara med. Alltså, behöver man hjälpa ett barn på toa ska man vara två vuxna för det...

För mig känns det här jättekonstigt, barn behöver närhet och kärlek, ska det tas ifrån dem bara för att några missbrukar det? Övergrepp mot barn är fruktansvärt och oförlåtligt. Men ett barn som inte får så mycket kärlek hemma kan vara i stort behov av det från annat håll. Från mina erfarenheter som barnskötaren på dagis var det då ingen som blev anklagad för något trots att vi gick ensam och hjälpte barnen på toa samt lät dem sitta i knä och kramas om de ville det. Självklart ska det finnas gränser för vad som är lämpligt, men att krama ett barn är i mitt tycke definitivt inte att gå förlångt.
krama barn, barnkram, kram

Ett forsta inlagg

2011-09-06 - 09:44:20
Bloggandet har aldrig riktigt kants som min grej, men jag maste ju anda prova innan jag kan uttala mig helt sakert om den saken. Sa darfor slar jag tva flugor i en small och passar pa nu for att smidigt kunna halla er som ar intresserade av hur vi har det "down under" underrattade.

Det har gatt precis en vecka (minus nagra timmar) sedan vi landade pa Perth International Airport efter drygt ett dygn pa resande fot. Mycket har hant under denna vecka. Vi har flyttat runt mellan tva hostel och bott i tre olika rum, tittat pa femtioelva(fem) lagenheter och mailat till annu fler, fatt en 'granny flat' och flyttat in i den. Vi har aven skaffat ett gemensamt(!) australiensiskt bankkonto, sim-kort, elabonemang och transperth-kort, vilket de sa fyndigt kallar lokaltrafiken i Perth.

Installningen till stan och hela flytten var inte den basta de forsta dagarna. For det forsta sa ar standarden inte riktigt som hemma, matkulturen finns inte(jordnotssmor och vitt brod ar inte frukost!) och stadskarnan var mycket mindre och stan mer utspridd an vi tankt oss for en miljonstad. Motgangar med boende och liknande gjorde att allt kandes negativt, men sa smatt har det borjat vanda. Saker och ting har borjat ordna upp sig, och staden blir vackrare och mysigare for var dag som gar. Nu kanns det bara positivt att staden inte ar sa stor och det finns faktiskt alternativ till vitt brod om man letar! :)
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!